Collectie frima
Image default
Dienstverlening

Waar kan je een VOG voor aanvragen?

Heb je een nieuwe werkgever in het onderwijs of ga je werken met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen? Dan kan je (toekomstige) werkgever vragen om een VOG voordat je officieel wordt aangenomen. VOG is de afkorting voor Verklaring Omtrent Gedrag.

Wat is een VOG precies?

Een VOG beweert dat jouw (juridische) verleden geen probleem vormt bij het doen van een bepaalde opdracht of baan. Bij het aanvragen van een VOG controleert Justis of je in het verleden strafbare feiten hebt gepleegd die een probleem kunnen zijn bij de functie of reden waarvoor je de VOG aanvraagt. Als je een strafblad hebt krijg je vrijwel nooit een VOG. Dit betekent dus dat je sommige functies niet mag uitvoeren en vaak geen een visum krijgt. Je wordt hierdoor dus in meerdere opzichten beperkt.

Waarvoor heb je een VOG nodig?

Voor sommige functies is een VOG wettelijk verplicht. Voor bijvoorbeeld onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs is dit het geval. Als je een van deze beroepen gaat uitvoeren, moet je dus een VOG aanvragen. Ook kan een werkgever je een VOG laten aanvragen, als je bijvoorbeeld werkt met vertrouwelijke gegevens, geld, goederen of kwetsbare personen. Vaak wordt je bij dit soort banen niet aangenomen als je geen VOG kan aantonen. De werkgever kan het dus voor sommige functies verplicht stellen om een VOG aan te vragen. Ook voor andere zaken moet je soms een VOG aanvragen. Denk aan een visum, als je wilt emigreren of als je lid wilt worden van een schietvereniging. 

Waarvoor hebben ondernemingen een VOG nodig?

Ook ondernemingen (rechtspersonen) moeten soms een VOG aanvragen. Bijvoorbeeld als zij een contract willen afsluiten of lid willen worden van een brancheorganisatie. Voor rechtspersonen is er een apart VOG aanvraagformulier.

Hoe regel ik een VOG?

Je kunt via de gemeente een VOG aanvragen. Vaak kan dit namelijk niet online, tenzij het bedrijf de VOG digitaal voor je aanvraagt. Uit de praktijk blijkt dat weinig ondernemingen dit doen. Je moet dan persoonlijk langs komen bij het stadsdeelkantoor. Via veel online platforms betaal je een vergoeding en zij vragen de VOG online voor je aan. Een zo’n platform is Uw VOG. Dit is een zeer betrouwbaar platform voor VOG aanvragen. Je vult je gegevens in en zij vragen de VOG voor je aan. Daarna betaal je nog de VOG zelf aan Justis.