Collectie frima
Image default
Dienstverlening

Nederlandse energietransitie in de knel door krappe arbeidsmarkt

 

De energietransitie is een van de belangrijkste beleidsprioriteiten om klimaatverandering tegen te gaan. De druk om de klimaat-en natuurcrisis te bestrijden wordt met de dag hoger. De overgang naar schone energie zou veel sneller moeten gaan, maar door het bijna chronische tekort aan technisch personeel zet een rem op de energietransitie. Het gebrek aan vakmensen is een groot probleem in ons land. Het tekort aan monteurs, Elektricien in Oss, werkvoorbereiders, bouwvakkers, installateurs en ander personeel voor het verduurzamen van gebouwen neemt alsmaar toe. Hoe kan dit probleem zo snel mogelijk worden aangepakt zodat de klimaatdoelstellingen op tijd worden gehaald? 

Toenemende vraag warmtepompen en zonnepanelen 

Het probleem wordt niet alleen veroorzaakt door een tekort aan personeel, maar ook door een toename van de vraag. Door de vele beschikbare subsidies en de toegenomen betaalbaarheid van warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen is een grote vraag ontstaan. Het is in deze tijd heel lastig om aan installatiemonteurs met specifieke kennis en vaardigheden te komen. Dit brengt zowel uitdagen als kansen voor de techniek.

De kansen zitten hem in de aantrekkelijkheid van het salaris en de mogelijkheden tot bijscholing en omscholing. Daarbij moet het structurele tekort aan technici worden aangepakt. Dit betekent dat er veel maatregelen en investeringen vereist zijn om dit te kunnen bewerkstelligen op een redelijk korte termijn. 

Spoedcursussen en meer vrouwen in de techniek 

Volgens de experts liggen de oplossingen vooral in het omscholen,bijscholen en het aantrekken van meisjes in de techniek. Een studiebeurs of een extra bonus zou bijvoorbeeld de keuze voor een technische carrière aantrekkelijker kunnen maken voor meisjes. Het omscholen van mensen die hun baan hebben verloren door de corona crisis of oude technische beroepen zou ook een uitkomst kunnen bieden voor het wegwerken van de grote personeelstekorten. Zou jij kiezen voor een carrière in de technische branche?