Collectie frima
Image default
Electronica en Computers

PTZ’s zijn een geweldige aanvulling op elk bewakingscamera systeem

PTZ’s zijn een geweldige aanvulling op elk bewakingscamera systeem. De belangrijkste vraag die u zich moet stellen voordat u er een aanschaft is… heb ik ze nodig?

PTZ staat voor Pan Tilt Zoom. PTZ camera’s kunnen worden geïnstrueerd om heen en weer te bewegen, omhoog of omlaag te kantelen, of in of uit te zoomen. De camera’s worden lokaal bediend met een joystick, of op afstand via het internet of een smart phone applicatie.

Dit is echt een geweldige functie in een camera. Maar een PTZ camera lost niet al uw bewakingsproblemen op. We hebben veel beveiligingscamera systemen gezien die te veel afhankelijk zijn van hun PTZ’s. Een voor de hand liggend probleem is dat deze functie alleen nuttig is als er een persoon beschikbaar is om toezicht te houden en de PTZ zo nodig aan te passen. Sommige installaties stellen hun PTZ camera in om automatisch heen en weer te bewegen. Maar dat helpt niet veel als er zich op een bepaald moment een gebeurtenis voordoet buiten het gezichtsveld van de camera. Een andere optie om dit probleem aan te pakken is een ‘autotracking’-functie die gebruik maakt van analyses om de camera te instrueren bewegingen binnen het gezichtsveld te volgen en erop scherp te stellen. Maar de autotracking-functie is niet waterdicht en brengt extra kosten met zich mee.

Daarom raden wij aan om een PTZ te beschouwen als een extra camera in uw systeem. Dek uw hele gebied goed af met vaste camera’s, en voeg dan een PTZ toe als de “kers op de taart”. Nu heeft u een goede dekking van uw hele gebied en nog steeds de mogelijkheid om PTZ rond uw eigendom, hetzij lokaal of op afstand.

Kosten van PTZ’s

Veel mensen denken dat ze geld kunnen besparen met een PTZ omdat het een groter gebied kan bestrijken. Maar PTZ’s kosten meestal 3 of 4 keer zoveel als camera’s met een vaste lens, dus ze besparen u geen geld. Bovendien hebben PTZ-camera’s bewegende delen, waardoor ze meer onderhoud vergen en minder lang meegaan dan camera’s met een vaste lens. Het onderhoud van PTZ’s kan het volgende omvatten: reinigen van de koepel, vervangen van de riem, en vervangen van de motorbesturing, RS485-datakaart of zoommodule.

Megapixel en digitale PTZ

Een laatste aspect dat moet worden overwogen zijn megapixel (mp) camera’s. Megapixelcamera’s nemen op met een veel hogere resolutie dan analoge camera’s en bieden een functie die ‘digitale PTZ’ wordt genoemd. Wanneer je een 5mp camera opneemt op 2560×1920, heb je een heleboel pixels waarop je digitaal kunt inzoomen en die je kunt verplaatsen als een PTZ, zowel live als tijdens het afspelen. Naarmate megapixelcamera’s algemener en betaalbaarder worden, zullen de ‘oude’ stijl PTZ’s minder gewenst worden.

Conclusie

Als dit alles klinkt alsof we je proberen om te praten over de aanschaf van een PTZ, dan doen we dat niet! U moet zich alleen bewust zijn van zowel de voordelen als de nadelen van het gebruik van dit type beveiligingscamera.

https://www.securitythuis.nl/