Collectie frima
Image default
Banen en opleidingen

Freelance aan de slag? Hier moet je rekening mee houden

Het klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk om als freelancer aan de slag te gaan, want je bent het wel zat om iedere dag van 9:00 tot 17:00 te werken of je bent het zat dat je een minimumloon ontvangt. Hoe aantrekkelijk een freelance beroep ook is, het is niet allemaal rozengeuren en maneschijn. Er komt ook een hoop kijken bij een beroep als zelfstandige. In onze blog vertellen we waar je rekening mee moet houden als je als zelfstandige aan de slag wilt gaan.

Businessplan opstellen

Het eerste dat je kunt doen is om te bepalen waar je kracht ligt. Heb je bijvoorbeeld extreem veel kennis binnen een bepaald gebied of heb je een hobby die je wellicht kunt gebruiken om er je werk van te maken? Je stelt dus eerst een businessplan op. Hierin staat niet alleen wat je freelance gaat doen, maar je onderzoekt ook of jouw bedrijf straks bestaansrecht heeft. Kun je voldoende klanten vinden en hoe ziet het speelveld van concurrenten eruit? En wat heb je nodig om als zelfstandige te beginnen?

Kamer van Koophandel en BTW-nummer

Ga je als freelancer aan de slag en heb je een sluitend businessplan opgesteld. Dan wordt het tijd om de eerste stappen naar een leven als zelfstandige te zetten. Het eerste dat je doet is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je hebt immers een handelsnummer nodig als je diensten of producten wilt verkopen. Na je inschrijving word je uitgenodigd voor een gesprek waarin je jouw plannen deelt. Vervolgens betaal je voor je inschrijving en sta je officieel geregistreerd als zzp’er. In het verlengde hiervan ontvang je ook automatisch een BTW-nummer van de belastingdienst. Dat je nodig hebt voor je belastingaangiftes.

Website maken en adverteren

Als je freelance wilt werken ben je ook verantwoordelijk om klanten te vinden. Of je nu een dienst verleent of een product verkoopt. Je moet dus goed nadenken over hoe jezelf en jouw bedrijf gaat presenteren. Tegenwoordig heb je als freelancer een website nodig. Op de website vertel je wie je bent en wat je doet en je vermeldt eventueel ook je tarieven. Vervolgens moet je ook adverteren om bezoekers naar je website te trekken of je kunt ook adverteren op advertentiewebsites of in fysieke media, zoals tijdschriften en kranten. Je moet niet alleen nadenken over hoe je jezelf en het bedrijf wilt presenteren, maar ook hoeveel budget je ervoor hebt!

Buffer en pensioen opbouwen

Doe jij je werk freelance? Dan heb je feitelijk geen baan meer! In de zin van een vast contract met een goed pensioen. Je bouwt dus ook geen pensioen meer op. Als freelancer moet je zelf geld aan de kant zetten of een pensioenregeling treffen. Zodat je eventueel op 65-jarige leeftijd kunt stoppen met werken. Daarnaast is het belangrijk om een buffer op te bouwen. Dit heb je nodig als je bijvoorbeeld een maand of meerdere maanden geen klanten hebt. Die maanden moet je wel zien te overleven. Je kunt dan ook het beste een bedrag maandelijks apart zetten zolang je opdrachten en klussen freelance uitvoert.