Collectie frima
Image default
Onderwijs

Een culturele activiteitendag organiseren, hoe doe je dat?

Een culturele activiteitendag, hoe maak je je keuze?

Wanneer je als schoolorganisatie beslist om een activiteitendag in te lassen, is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod van activiteiten is enorm, maar beschouw dit gewoon als een groot voordeel. Je kiest namelijk zelf wat je precies wil. Hoe ga je de activiteitendag organiseren, welke activiteiten kies je? Je kunt je uiteraard baseren op wat je vorig jaar op het programma had staan. Anderzijds kun je moeilijk elk jaar hetzelfde brengen. Hoe moet het dan? Er zijn een aantal basistips die we je kunnen geven. Combineer dit met je eigen inspiratie en doelstellingen voor die dag en je zit helemaal goed.

Welk aanbod bestaat er voor een activiteitendag?

Het woord zegt het zelf: een activiteitendag is een dag vol leuke, zinvolle activiteiten. Ontspanning en leren gaan op deze dag volledig samen. Stel je vooraf een doel: wat wil je bereiken met het organiseren van een activiteitendag? Waarschijnlijk spelen er verschillende criteria. Het moet aantrekkelijk zijn voor de kinderen. Als je op ’t einde van de dag een voorstelling wil geven, moet deze ook aantrekkelijk zijn voor de toeschouwers. Daarnaast moeten kinderen die dag ook iets geleerd hebben. Je kiest voor die dag een bepaald thema. Denk bijvoorbeeld aan natuurbehoud, Kerstsfeer, een circusshow of een culturele reis rond de wereld. Vanuit dit thema ga je de verschillende workshops kiezen.

Selecteer zorgvuldig je workshops

Voor je activiteitendag maak je zorgvuldig een keuze uit het grote aanbod workshops. Wil je een grote show geven voor de ouders en de leerkrachten? Dan start je met een theaterworkshop, die je eventueel combineert met dans- en muziekworkshops. Leerlingen schrijven zelf het script een maken zelf decor en kleding. Wil je naar buiten treden met je leerlingen? Denk dan aan een show op het dorpsplein. De kinderen worden voorbereid met workshops percussie, cajon, streetdance of Capoeira. Door samen te werken met een externe partner krijg je nog meer ideeën voorgeschoteld. Is het echt de eerste keer dat je als school een cultuurdag organiseert? Dan kun je een uitgebreide kennismaking kiezen in de vorm van een Cultuurproeverij. Wedden dat het niet bij deze ene dag blijft? Er volgen gegarandeerd positieve reacties en vragen naar meer cultuur op school!

https://grotebroer.com