Collectie frima
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe traint u uw hond om veilig naast u te lopen als u fietst?

Uw hond naast u laten lopen op de fiets. Het lijkt ideaal: u komt met hond en al aan op uw bestemming en het dier heeft meteen zijn conditietraining gehad. Met fietsen, zowel gewone als tweedehands elektrische fietsen, bent u een stuk goedkoper uit dan met de auto. Zowel uw hond als u trainen bovendien hun spieren en hebben samen een gezellig tochtje. Toch kan niet iedere hond mee lopen naast de fiets. Ook als uw hond hier wel geschikt voor is, zijn zorgvuldigheid en een goede voorbereiding noodzakelijk. 

Waar moet u rekening mee houden?

Ten eerste moet de hond al goed naast u aan de lijn kunnen lopen. Daarnaast is niet iedere hond geschikt om snel en lang te lopen. Rassen als de hazewindhonden en de sledehond (zoals husky’s) zijn erop gefokt om lange afstanden te lopen of te rennen. Maar rassen als bulldogs en shih-tzus krijgen vanwege hun platte snuitje gemakkelijk te weinig zuurstof. Ook hun gedrongen, plompe bouw maakt ze ongeschikt voor meelopen naast de fiets. 

Leeftijd en grootte van de hond

Verder mag de hond niet te oud zijn of te jong. Van puppy’s en jonge honden zijn de gewrichten nog niet sterk genoeg. Ook te kleine honden zijn niet geschikt om mee te laten lopen naast de fiets. Denk aan het formaatje van maltezers of kleiner. Naar verhouding moeten deze op hun korte pootjes veel vlugger en verder lopen, om u bij te kunnen houden. 

De juiste omstandigheden

Verder zijn de omstandigheden belangrijk. Ga nooit met uw hond naast u fietsen als het warm weer is. Daarnaast is het belangrijk, dat de hond een half uur tot een uur voor de rit niet meer gegeten heeft. Ook na de fietsrit moet u een half uur wachten. Als u dit niet doet, loopt u het risico dat de hond een maagkanteling krijgt. Zorg dat u altijd water bij de hand heeft als uw hond naast u loopt. Geef hem te drinken als hij dorst heeft en stop als u ziet dat hij zijn behoefte moet doen. (Als u goed oplet kunt u dit leren op te merken.)Loopt uw hond af en toe met u mee naast de fiets, houd dan altijd de kussentjes van zijn pootjes in de gaten. Deze kunnen namelijk verslijten of gewond zijn geraakt. 

Opbouwen en aanleren van meelopen naast de fiets

Het aanleren van het meelopen naast de fiets, moet u langzaam opbouwen. Begin eerst uw hond te laten wennen aan lopen naast de fiets, terwijl u met de fiets naast hem loopt. De volgende stap kan zijn dat u op uw bagagedrager gaat zitten of op een laag afgesteld zadel. Zo kunt u als het ware “steppen”, dus u met uw voeten tegen de grond afzetten, terwijl uw hond naast u loopt. Een andere mogelijkheid is dat u “stept” of gewoon heel langzaam fietst, terwijl iemand anders naast u met de hond wandelt. Zo kan de hond vertrouwd raken met de beweging van de trappers en de spaken. 

De conditie verder opbouwen

Als dit goed gaat, kunt u beginnen met korte stukjes heel langzaam te fietsen. Geeft u toch de voorkeur aan een elektrische fiets, schakel dan de motor tijdens de eerste trainingen uit. Uw hond moet fit, groot en snel genoeg zijn om u bij te houden. Laat u bij twijfel altijd adviseren door een dierenarts.

U kunt eventueel kiezen voor een bakfiets, zodat de hond daarin mee kan. Zo kan hij tijdens bepaalde gedeeltes van de rit uitrusten, terwijl u extra vaart maakt. Er zijn online tweedehands elektrische fietsen vinden met een bak of mand voor of achterop.