Collectie frima
Image default
Society / Law

De opkomst van 3D printen

De technologie ontwikkelt zich verder in een steeds sneller tempo. Aan het eind van de vorige eeuw kwam de eerste continuous inkjet printer op de markt en nog niet zo lang geleden kwam de QR code printer. Natuurlijk zijn deze apparaten door de jaren heen wel lichtjes verandert en voorzien van moderne snufjes als kleuren displays en inkt besparende printmethodes, maar in grote lijnen bleven ze hetzelfde.

Sinds kort hebben we echter een zeer grote sprong gezien op het gebied van printer technologie. De 3D printer was een droom van velen, maar het is pas nu een hard feit. Deze 3D printers openen een heleboel deuren en zijn interessant voor een heleboel toepassingen. In principe maakt 3D printen het mogelijk om spullen te klonen, wat een zeer grote stap is vergeleken met het traditioneel printen op een platte ondergrond.

Het 3D printen is bovendien nog volop in ontwikkeling. Momenteel wordt er getest of je daadwerkelijk lichaamsdelen en organen kunt printen zodat er in de toekomst geen donoren meer nodig zijn. Ook kijken veel bedrijven naar de mogelijkheden om producten niet te laten bezorgen, maar een compleet nieuw systeem in het leven te roepen waarbij men online iets besteld en het vervolgens bij hen thuis of in een service winkel in de buurt het product daadwerkelijk geprint word. Op deze manier zou het hele transporteren van producten niet meer nodig zijn.

Ook kan 3D printen voor andere dingen gebruikt worden. Zo zijn er al producten als vuurwapens en pennen ontwikkeld die perfect functioneren nadat ze geprint zijn waardoor men gemakkelijk thuis zelf dit soort dingen kan maken. Ook kunnen de productiekosten van veel producten aanzienlijk verlaagd worden als deze gemakkelijk door één apparaat geproduceerd kunnen worden en hier geen werknemers meer voor nodig zijn.

http://www.kba-metronic.com/nl/