Collectie frima
Image default
Society / Law

Een beugel nemen op een latere leeftijd

De meeste mensen uit je familie of vriendenkring zullen zeggen, “ahjoh, schuine tanden dat hoort bij ouder worden.” Enigszins klopt dit wel, behalve als je er last van krijgt. Denk dan niet aan je uiterlijk als je lacht, maar het kunnen reinigen van je gebit. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om je tanden te flossen, omdat je tanden te dicht op elkaar zijn gegroeid.

Eigenlijk kan je dit zien als iets natuurlijks en je bent zeker niet de enigste waarbij dit overkomt. Deze mensen zijn vaak als kind zijnde aangeraden om een beugel te dragen en hebben tot heden spijt van hun keuze. Ze denken bijvoorbeeld: “had ik het maar achter de rug, toen ik nog jong was. Dan had ik alle jaren voor me een recht gebit en zat ik niet nu niet achter de harde feiten aan.” 

Je herkent het vast, bij de jaarlijkse controle van de tandarts, zegt hij of zij dat je tanden oké eruit zien. Echter, heb je veel tandsteen achter je tanden of omringt aan de voorkant van je kiezen of voortanden. Hij of zij verwijst je naar de mondhygiënist en die reinigt het voor je. Over een half jaar kom je weer bij je jaarlijkse controle en beland je in hetzelfde schuitje. Dit doordat je niet voldoende je gebit goed kan schoonmaken.

De beste oplossing, om uit het schuitje te ontsnappen, is het opzoek gaan naar een orthodontist. Eenmaal bij deze vakmensen, nemen ze met een mal, een momentopname op van je gebit ,om zo te zien wat er verandert aan kan worden. Na een blik op de mal, zou het vast confronterend zijn om je gebit status te zien. Na het geplaatst te hebben van je beugel volwassene duurt het gemiddeld twee tot drie jaar voordat je tanden in rechte status verkeren.

https://orfeokliniek.nl/