Collectie frima
Image default
Mode en Kleding

De groei van Birckenstock

In de jaren negentig van de vorige eeuw had Birkenstock 400 mensen in dienst in de productie; nu staan er meer dan 2.000 op de loonlijst. In termen van omzet is de groei sinds 2014 met meer dan 150 procent gestegen. Het product is grotendeels onveranderd gebleven – bootachtig, gespzwaar, met dezelfde vertrouwde zool de textuur van een onaantrekkelijke droge quinoa salade.

De focus van elke schoen is het “voetbed”, een voorgevormde plaat die de voet ondersteunt met verschillende staven en inkepingen. Het voetbed was de innovatie die Birkenstock in de jaren twintig van de vorige eeuw een impuls gaf (de Birkenstock-schoenmakerij gaat terug tot 1774).

De Europeanen, die 45 procent van het bedrijfsleven uitmaken, geven de voorkeur aan het klassieke voetbed – hard aanvoelend, met suède dat recht over de kurk is gelaagd. Amerikanen (41 procent) geven de voorkeur aan een squishier optie, met een extra laag schuim tussen het suède en de kurk. Kiezen is een beetje zoals het kiezen van een matras – sommigen geven de voorkeur aan zacht, sommigen geven de voorkeur aan stevig.

De stad Görlitz, waar de meeste Birkenstock dames en heren zijn geboren: het leven op deze charmante plek in het meest oostelijke district van Duitsland beweegt zich langzaam, en vrolijke figuren slingeren zich rond taart-achtige huizen geschilderd in roze, pistache en abrikooskleurig.

Boven de deuren zijn ingewikkelde, grillige lijsten aangebracht en op de daken zien de met bakstenen beklede ramen eruit als slaperige ogen. Zo mooi is Görlitz dat het zelden niet als filmset wordt gebruikt.

Om het vanuit Londen te bereiken zijn twee vluchten nodig, die via Frankfurt of Amsterdam met elkaar in verbinding staan. Vanuit Berlijn is het meer dan twee en een half uur met de trein. Vanuit Polen is het 10 minuten lopen. Veel Birkenstock-medewerkers steken elke dag de grens over om in de fabriek te werken.

Op een zwoele namiddag in mei draait een medewerker, een grotere dame met rood haar en een bril, zich om als twee pannenkoeken en streelt de binnenkant om om stofvlekken te verwijderen. Een kleine houten borstel lag aan haar zijde terwijl ze een metalen scalpel manoeuvreerde om uitpuilende kurkresten weg te schrapen.