Collectie frima
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat te doen bij overstekend wild?

Dieren en mensen leven samen en het is belangrijk deze relatie duurzaam te onderhouden. Elk jaar gebeuren er echter veel ongelukken door aanrijdingen met overstekend wild. De organisatie Prowild heeft hiervoor een systeem ontwikkeld dat effectief overstekend wild detecteert, deze naar de overkant begeleidt en weggebruikers waarschuwt en afremt. Op deze manier kunnen de dieren veilig oversteken en wordt de kans op een aanrijding veel kleiner. Deze organisatie zet zich in voor natuurbehoud- en ontwikkeling, waarbij er ook wordt samengewerkt met het Wereld Natuur Fonds, wat wordt gesteund bij het aanschaffen van een wilddetectiesysteem.  

(Dynamische) wilddetectie

Zowel zoals voor de dieren als voor de mensen zijn aanrijdingen met overstekend wild een groot probleem. Dit levert namelijk veel materiële, natuurlijke en financiële schade op. Dit kan voorkomen worden door dynamische wilddetectie. Doordat weggebruikers op tijd worden gewaarschuwd en het wild worden geleid naar de opening van de oversteek, kan er veilig worden overgestoken. Ook op plekken waar er geen gebruik wordt gemaakt van hekwerken is wilddetectie mogelijk door het plaatsen van sensoren over een langer traject. Men wordt dan gewaarschuwd door waarschuwingsborden of dynamische ledverlichting rond het gebied van de geactiveerde sensor. 

Pas het toe op iedere weg

Het handige aan een wildwaarschuwingssysteem van Prowild is het feit dat het toepasbaar is op elke weg, mits er geen fysieke barrières op staan. Op wegen waar er 100 km/h wordt gereden, wordt er ook een extra waarschuwingsbord geplaatst om het verkeer al eerder af te remmen. Hiernaast is het wildwaarschuwingssyteem tegen overstekend wild ook toe te passen op locaties zonder netvoeding, aangezien het ook functioneert met zonnepanelen of als hybride opstelling. Zowel voor vlakke (langere) wegtrajecten als ongelijke heuvelachtige gebieden zijn er mogelijkheden om overstekend wild te detecteren. Door de effectieve en relatief goedkope constructie is een dynamisch wildwaarschuwingssysteem een goed alternatief om schade en ongelukken te voorkomen op provinciale en gemeentelijk wegen.

https://www.prowild.net/