Collectie frima
Image default
Woning en Tuin

Moet uw zitmaaier ook kunnen mulchen?

Bij de keuze van een zitmaaier bij bijvoorbeeld De Kock Machines ziet u dat sommige zitmaaiers een opvangbak hebben, waar deze bij andere ontbreekt. In eerste instantie ziet een opvangbak er wel zo handig uit, immers dan heeft u niet overal los gras op uw gazon liggen. Dit is vooral vervelend als er bij vochtig weer veel heen en weer gelopen wordt over het veld. Het losse gras blijft vrolijk aan de laarzen plakken om vervolgens in huis of de schuur voor een ongewild groen tapijtje te zorgen.

Een zitmaaier die mulcht

Toch is het aan te raden om ook te kijken voor een zitmaaier zonder bak. Deze zitmaaiers versnipperen het gemaaide gras en verspreiden deze snippers direct over het gemaaide veld. De reden waarom ze dit doen is dat ze op deze manier een zogenaamde mulchlaag maken. Een zitmaaier die dit doet heet dan ook een mulchmaaier. De maaimessen creëren namelijk een luchtstroom die het versnipperde gras in het gazon drukken. Hierdoor ontstaat er een beschermlaagje waardoor water in het gazon minder snel verdampt. Ook voorkomt zo’n laagje de groei van mos omdat het stukken eventuele naakte grond ook bedekt.

Voordelen van mulchen

Het mulchen heeft veel voordelen, zo is mulchen 100% ecologisch en werkt het zelfs als een soort natuurlijke mestlaag. Het maaisel zit namelijk vol voedingsstoffen en organisch materiaal, waardoor u minder tot geen mest over uw gazon hoeft te strooien. Daarnaast heeft u met mulchen geen grasafval meer dat u ergens moet lozen. Zoals genoemd hebben onkruid en mossen minder kans om op te komen en doordat de mulchlaag vocht vasthoudt hoeft u minder te sproeien. Bij heel vochtig weer zorgt de mulchlaag bovendien dat de bodem minder slijkerig wordt.

Nadeel van mulchen

Doordat de mulchlaag als een natuurlijke meststof werkt, zal het gras ook sneller groeien. Dit betekent dus dat u met mulchen vaker op uw zitmaaier over het gazon moet om te voorkomen dat uw gras te lang wordt om nog effectief te mulchen. Wilt u graag advies over de zitmaaier met mulchfunctie? De Kock Machines helpt u graag verder.

Gerelateerde artikelen

Ga voor optimaal slaapcomfort met een boxspring bij deze specialist nabij Weert

De voordelen van een vloerluik op maat

Waar koop je een goede brievenbusklep?