Collectie frima
Image default
Woning en Tuin

Tips hoe wateroverlast te voorkomen

Wateroverlast kan natuurlijk altijd voorkomen. Helemaal in een land als Nederland, waar de kans op neerslag relatief groot is, is het dus belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering in je tuin. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks niet alleen je tuin, maar ook de woonkamer blank hebt staan met water. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, is een infiltratiesysteem voor kleine tuin zeker iets om over na te denken. Hoe dit werkt en waar je allemaal rekening mee moet houden bij de aanschaf en ook aanleg, vertellen we je in dit artikel. Dus heb jij de tuin hoger liggen dan je woonkamer of heb je (nog) geen goede afwatering in je tuin, dan is het verstandig dit artikel goed door te lezen en waar nodig zo snel mogelijk actie te ondernemen.

 

Wat is een infiltratiesysteem

Een infiltratiesysteem is een manier om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het bevochtigen van de grond in de buurt van een gebouw of andere constructie. Het doel van het infiltratiesysteem is om te voorkomen dat regenwater wordt afgevoerd naar de riolering of andere waterafvoersystemen, wat kan leiden tot overbelasting van de riolering en water pollutie. Het infiltratiesysteem kan ook worden gebruikt om het grondwaterpeil op peil te houden en om de waterkwaliteit in het gebied te verbeteren door te helpen bij het filteren van het regenwater.

 

Waarom kies je voor een infiltratiesysteem?

Er zijn natuurlijk allerlei redenen te bedenken waarom het ten zeerste is aan te raden om te kiezen voor een infiltratiesysteem. Om je een idee te geven welke redenen er allemaal zijn, hebben we een selectie gemaakt van de meest voor de hand liggende redenen waarom het aan te raden is een infiltratiesysteem aan te laten leggen. Dit kan overigens op een aantal verschillende manieren, maar daarover later meer!

 

  • Voorkomen van overbelasting van de riolering: Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor het bevochtigen van de grond in de buurt van een gebouw of andere constructie, kan het infiltratiesysteem helpen om te voorkomen dat het regenwater naar de riolering wordt afgevoerd, wat kan leiden tot overbelasting van het rioolsysteem.

 

  • Vermindering van waterverspilling: Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor het bevochtigen van de grond in de buurt van een gebouw of andere constructie, kan het infiltratiesysteem helpen om te voorkomen dat het regenwater verloren gaat door afvoer naar de riolering.

 

  • Verbetering van de waterkwaliteit: Door regenwater te filteren voordat het de grond in gaat, kan het infiltratiesysteem helpen om de waterkwaliteit in het gebied te verbeteren.

 

  • Bevordering van het grondwaterpeil: Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor het bevochtigen van de grond in de buurt van een gebouw of andere constructie, kan het infiltratiesysteem helpen om het grondwaterpeil op peil te houden.

 

Verschillende soorten systemen

Er zijn verschillende soorten infiltratiesysteem systemen die je kunt toepassen in je tuin. Eén van de meest voor de hand liggende, dat is een lijngoot laten leggen. Op deze manier zorg je ervoor dat het water wordt opgevangen en door middel van een buis naar een reservoir wordt gepompt. Vanaf hier kun je het dan weer gebruiken voor bijvoorbeeld het bevochtigen van je tuin.