Collectie frima
Image default
Vervoer en transport

Veiligheid Checklist Aannemers (VCA)

De Veiligheid Checklist Aannemers is een document dat bedrijven kan onderscheiden van andere dienstaanbieders. Het toont dat de veiligheid, gezondheid en milieuaspecten serieus worden nageleefd tijdens werkzaamheden. VCA is een onderdeel voor veilig en bewust werken.

Niveaus VCA

Voor de meeste bedrijven zijn er twee soorten VCA. VCA-basis voor operationeel medewerkers en VOL-VCA voor leidinggevenden. Aan VCA zitten ook verplichte toolboxsessie’s vast. VCA trainingen worden door verschillende opledinginstanties aangeboden. Ook door het Euro Transport College. Dit kan in een ééndaagse opleiding en waar nodig ook een tweedaagse opleiding. Tevens bieden zij een  e-learing aan. ETC ondersteunt daarnaast jullie bedrijf in alle verplichtingen rondom VCA. Zij hebben een eigen Veiligheidskundige. Dit is veelal een voorsprong op andere veiligheidskundigen.

De VCA-checklist kan op drie manieren gecertificeerd worden. Het onderscheid is één ster, twee sterren of de letter ‘p’. Het één-stercertificaat is geschikt voor bedrijven die niet aan de volgende criteria voldoen. Het twee-sterrencertificaat is vooral bedoeld voor hoofdaannemers en bedrijven met meer dan 35 man personeel op de productievloer. Het p-certificaat is met name bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemie en daardoor aan extra eissen moeten voldoen.

Waar ontstond VCA?

VCA is niet bij wet verplicht. Het kan wel door opdrachtgevers worden geëist dat opdrachtnemers VCA-gecertificeerd zijn. VCA heeft niks te maken met een statuut voor een bedrijf dat voldaan wordt aan de ARBO wetgeving en andere wettelijke veiligheidsnormen. Het kan slechts gebruikt worden om beter aan de geldende wetgeving te voldoen.

https://eurotransportcollege.com/vca-basis-en-vca-vol/