Collectie frima
Image default
Financieel

Principeverzoek?

Een principeverzoek is een verzoek dat u bij de gemeente indient wanneer u niet zeker weet of u in aanmerking komt voor een vergunning. Als u plannen heeft om iets te gaan bouwen, moet daar meestal een (bouw)vergunning voor worden aangevraagd. U kunt in zo’n geval eerst een principeverzoek indienen. U vraagt als het ware informeel wat de gemeente van uw plan vindt. Het college bepaalt dan of zijn positief of negatief tegenover uw plan staan.

Waarom een principeverzoek?

Het voordeel van een principeverzoek is dat u geen bouwplan of aanvraag voor wijziging van het bestemmingsplan tot in detail hoeft uit te werken. De aanvraag van een dergelijke vergunning kan, afhankelijk van de complexiteit van de zaak, flink in de kosten oplopen en een lange tijd duren. U wilt niet onnodige kosten maken en vervolgens worden afgewezen door het College. In het verzoek geeft u in grote lijnen aan wat uw bouwplan is, met daarbij uw motivering waarom zij dit zouden moeten accepteren, dus de voordelen voor u en voor het algemeen belang.

Principeverzoek indienen

Een principeverzoek kan complex zijn en om uiteindelijk de vergunning te krijgen is het dan ook noodzakelijk dat het principeverzoek goed samenhangt. Erfgoedmakelaar Klement² heeft veel ervaring met het opmaken van principeverzoeken. Bekijk hun site voor meer informatie omtrent dit proces.

https://www.klement2.com/principeverzoek