Collectie frima
Image default
Aanbiedingen

Eerder met pensioen: waar moet u aan denken?

Overweegt u met vervroegd pensioen te gaan? Pensioenlogica informeert u graag over zaken waar u zoal aan moet denken. Onafhankelijk pensioenadviseur Dirk-Jan Plate begrijpt als geen ander dat als u overweegt eerder te stoppen met uw huidige baan u precies wilt weten waar u allemaal op moet letten. De beslissing om (deels) te stoppen kunt u maar één keer maken. Vaak is de beslissing onherroepelijk, dus is het belangrijk dat u de beste keuze maakt die bij u past. Wilt en kunt u volledig of gedeeltelijk eerder met pensioen?

Dat de AOW-leeftijd blijft stijgen hoeft geen probleem te zijn. De stijgende AOW-leeftijd betekent niet dat u niet eerder kunt stoppen. U bepaalt zelf uw pensioendatum. Pensioenlogica helpt u graag bij het in kaart brengen van de consequenties.

Eerder met pensioen: advies van Pensioenlogica

Het in kaart brengen van uw wensen en de door u getroffen voorzieningen, zoals spaargeld, pensioen, lijfrente etc kan Pensioenlogica optimaal op elkaar afstemmen. Als onafhankelijk pensioenadviseur gaat Dirk-Jan eerst met u in gesprek om te luisteren naar uw wensen en verwachtingen. Hij attendeert u eventueel direct op interessante (juridische) mogelijkheden. Ook risico’s veroorzaakt door de steeds lager wordende dekkingsgraden van pensioenfondsen neemt hij in zijn advies mee. Het blijft vervelend maar door er rekening mee te houden houdt u voldoende over om nog steeds van uw pensioen te kunnen genieten. Het persoonlijke pensioenplan anticipeert op menig  onvoorzienbaar scenario. Zodat ook onder de geschetste omstandigheden uw wens om eerder met pensioen te gaan nog steeds realistisch is.

Stel niet uit

Het bestuderen van de mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan uitstellen is niet verstandig.  Hoe eerder uw planning gereed is, hoe meer maatregelen u eventueel nog kunt nemen om uw wens(en) daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken. Of de verschillende opties nog even te laten sudderen. Stel, u wilt volledig stoppen maar de financiële middelen zijn net niet toereikend. Dan zou u er ook naar kunnen kijken gedeeltelijk af te bouwen. Bijvoorbeeld in de vorm van een deeltijdpensioen of een generatiepact. Of ….. Te veel om in dit artikel te benoemen. Daarom is het verstandig een afspraak met Pensioenlogica te plannen.