Collectie frima
Image default
Bedrijven

Bijzondere verrichtingen tijdens de rijles

Tijdens de rijlessen zul je natuurlijk geleerd krijgen hoe je een auto moet besturen en hoe je omgaat met onverwachte situaties in het verkeer. Maar naast de standaard technieken die je geleerd krijgt, zul je ook de bijzondere verrichtingen geleerd krijgen. Bijzondere verrichtingen krijg je bij alle rijscholen geleerd, of je nu rijles volgt bij een rijschool in Berg en Terblijt of een rijschool in Sittard. De bijzondere verrichtingen zijn handelingen in het verkeer zoals recht achteruit rijden of parkeren. Bijzondere verrichtingen moet je met een voldoende afleggen tijdens het CBR rijexamen om te slagen voor het rijbewijs. De examinator geeft tijdens het rijden van een examen aan wanneer je deze verrichtingen moet doen.

 

Verschillende bijzondere verrichtingen

Er zijn in totaal zeven verschillende bijzondere verrichtingen die je geleert krijgt:

-In rechte lijn achteruitrijden

-Achteruitrijden in een bocht

-Parkeren in een haaks of schuin vak

-Fileparkeren

-Omkeren door te steken

-Omkeren door een halve draai

-Hellingproef

Voor de bijzondere verrichtingen zul je verschillende technieken of trucjes geleert krijgen om ze voldoende uit te kunnen voeren. Een rijschool in Berg en Terblijt heeft natuurlijk andere trucjes dan een rijschool in Sittard. Je kunt beoordeelt worden op de bijzondere verrichtingen tijdens de tussentijdse toets of tijdens het praktijk examen. Een andere term die je vaak voorbij hoort komen in combinatie met de bijzondere verrichtingen voor je auto is de tussentijdse toets. Dit kan je zien als een soort proefexamen en ziet er precies hetzelfde uit als het uiteindelijke praktijkexamen. Zo ervaar je hoe examen verloopt en krijg je tips mee van de examinator. Nog een voordeel van de tussentijdse toets is de vrijstelling die je kan verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Als je hiervoor ‘slaagt’ tijdens de tussentijdse toets hoef je deze namelijk niet meer te laten zien tijdens je échte praktijkexamen.

 

Tips voor de bijzondere verrichtingen

Hoe je elke verrichting moet uitvoeren leer je van je rijcoach, maar het belangrijkste bij de uitvoering hiervan staat hier beschreven. Voor elke verrichting geldt: het moet zo veilig mogelijk gebeuren zonder dat de doorstroming meer dan nodig wordt belemmerd. Met andere woorden: jij moet er voor zorgen dat alles voor, tijdens en na de verrichting veilig en vaardig (genoeg) worden uitgevoerd.

Wees dus altijd duidelijk als je gaat stoppen, zorg dat je voor, tijdens en na de actie de hele tijd precies weet wat het overige verkeer doet en waar het is. Je rijdt langzaam, stuurt snel en stopt ruim op tijd wanneer je dreigt in conflict te komen met ander verkeer.

https://cordewenerscholing.nl/rijschool-berg-en-terblijt/