Collectie frima
Image default
Vakantie

Campings Gardameer, strand- en doe-vakantie in Bella Italia

Waar de Alpen in Noord-Italië langzaam afdalen, verschijnen langgerekte spiegelende bergmeren zoals het Lago Maggiore en het Comomeer. Het meest majestueuze meer is meteen het grootste, het Gardameer. Gewild bij vooral kampeerders die graag op de campings Gardameer neerstrijken en genieten van het water, de berg panorama’s en de Italiaanse tradities. Het Gardameer is stokoud, zeg maar gerust IJstijd-oud. Sterke ijskappen zorgen in de IJstijd voor een diepe groef tussen de bergen. Een gletsjer zorgde zo al schuivend voor een kloof met aan het einde een morenewal. Die hield later het water op haar plek zodat er een enorm meer ontstond.

Veel keuze uit campings Gardameer

Op plekken rond het meer vind je nog oude paalwoningen. Zij getuigen van een vroege bewoning. Later bouwden Romeinen er hun residenties. Ook Habsburgers vonden het een lieflijke plek om te wonen. Oostenrijkers en Fransen kwamen daarna en bleven ook. Al die volkeren vestigden zich er niet alleen om de pracht van het gebied. Het was namelijk ook een strategisch terrein. Hier kwamen diverse handelsroutes samen. Tegenwoordig is het meer een eindpunt van een grote vakantieroute en is het Gardameer een topbestemming om vakantie te vieren. Steeds meer campings verzorgen de stromen mensen die zich hier met caravan of tent nestelen. Vanuit Nederland is het ook een ideale bestemming want met een beetje doorrijden kun je de afstand (ca. 1150 km) in één dag doen.

Tent opzetten in de bergen of de heuvels?

Het meer zelf is indrukwekkend groot, meer dan 50 km lang en met als grootste breedte ca. 17 km. Het landschap is daarom niet overal hetzelfde. Wie op een zuidelijke camping aankomt, komt terecht tussen lage heuvels. In het noorden rond het meer krijg je een camping op veel bergachtiger terrein. De bergen hier zijn dan ook echt hoog. De Pozzette klimt tot liefst 2218 m. Je merkt ook aan de tradities en aan het eten dat je bij de campings Gardameer eigenlijk op een kruispunt van drie verschillende Italiaanse regio’s zit: Veneto, Trentino en Lombardije.

Bijzondere dagjes-uit

En dan sta je op de camping. Eerst verken je de boel op het terrein en het meest nabije plaatsje. Je zoekt je strandvertier aan de kust en vindt een prima plekje om ’s avonds wat te eten. Maar je wilt er ook wel eens op uit. Nou, met de bezienswaardigheden bij het Gardameer kun je twee weken lang op dagtocht! Tot de absolute top horen:

• Grotten van Catullus (met Romeinse villa)

• Villa Romana van Desenzano (Romeinse mozaïek vloeren)

• Kunstmuseum Martes (Venetiaanse schilderkunst in Calvagese)

• Duomo van Santa Maria Annunziata (laat gotische kerk van Salò)

• Vittoriale degli Italiani (prachtig gebouw ensemble in fraai tuinlandschap)

• Valle delle Cartiere (industrieel erfgoed waar papier werd gemaakt)

• Mu-Sa (stedelijk museum van Salò)

• Fort Rocca di Manerba (schitterend gelegen uitzichtpunt)

• Fort en huis van de Podestà (15e-eeuws stadsbestuurders pand)

• Fort Scaligero (Sirmione)

Strandvakantie vanaf campings Gardameer

Of je nu een eenvoudige stacaravan hebt gehuurd of een daalders plekje op een glamping hebt geboekt, het water van het Gardameer lokt elke zomer weer talloze toeristen. Op grote campings is het water van de zwembaden soms een alternatief, maar het meer wint het toch, alleen al om de grootte en de panorama’s. Gewoon vanaf de campings Gardameer de bordjes volgen met ‘spiaggia’ en je komt vanzelf bij een strand. Ga naar 27vakantiedagen.nl en vind je nieuwe bestemming!