Collectie frima
Image default
Boeken en Tijdschriften

RFID in de bibliotheek

De RFID chip is een stuk technologie die vaak terugkomt in het leven maar waarvan weinig mensen het bestaan kennen. Dit multifunctionele stuk technologie wordt veel toegepast in de logistiek en voor het traceren van goederen. Ook in recente toepassingen in de bibliotheekbranche komt deze chip steeds vaker voor.

Functie

Deze bibliotheekoplossing wordt toegepast in de bibliotheek producten zelf, namelijk de boeken. In de boeken worden deze chips toegepast zodat wanneer deze worden gescand zij de juiste informatie geven met betrekking tot het product. Relevant is dan ook: welk boek en wie het boek in bezit heeft. Het product kan ook eventueel getraceerd worden door deze chip. Om privacy te waarborgen zal dat niet zomaar gebeuren.

Het grote verschil van de toepassing van de RFID chips in de logistiek en de RFID chips in deze bibliotheek oplossing, heeft te maken met het feit dat de materialen van deze chip zijn geoptimaliseerd voor boeken. De top van het label is gemaakt van polypropyleen. Dit is een materiaal met goede hygroscopische eigenschappen zodat er geen vocht in het label kan doordringen.

Wat ook handig is voor deze bibliotheek oplossing, is het feit dat de lijm die wordt toegepast bij de RFID-chip zuurvrij is. Dit houdt in dat de boeken of manuscripten in de bibliotheek geen schade oplopen.

CD’s met RFID integratie

Ook in CD’s wordt in bibliotheken RFID vaak toegepast. De Compact Disc kan fungeren voor een disc die bij het boek zit bestemd voor het uitleen verkeer, of juist voor het personeel zelf. De functie van de bibliotheekoplossing is verenigbaar met de CD / Blu-Ray / DVD / CD-ROM. Deze toepassingen brengt een beschermende laag aan op de disc en voorziet deze van een traceerbare chip. De CD zal door deze laag op dezelfde manier presteren als voorheen en een langere levensduur krijgen.

Gerelateerde artikelen

Laat een almanak of jaarboek drukken met een online editor