Collectie frima
Image default
Aanbiedingen

Wat u tijdens een sollicitatiegesprek moet vragen, zodat u er later geen spijt van krijgt

werk zoeken

Wat moet je de manager vragen?
De directe leider is een van degenen die uw succes in dit bedrijf zullen beïnvloeden. Het is met hem dat je je doelen moet coördineren, dagelijkse taken moet bespreken. Het heeft invloed op uw inkomen, bonussen en opleidingsmogelijkheden. Stel hem tijdens het interview de volgende vragen:

Met welke doelen zal de medewerker in deze functie de komende zes maanden of een jaar worden geconfronteerd?
Welke specifieke KPI’s gebruikt u om uw werk te evalueren?
Welke taken zijn opgenomen in de functiebeschrijving? Wat maakt een typische werkdag uit? (tot in het kleinste detail);
Hoe lang is de gemiddelde werkdag? Waar wordt recycling meestal mee geassocieerd?
Hoe vaak en in welke vorm moet u werkrapporten indienen? (als u gewend bent om überhaupt zonder rapportage te werken, dan kan bijvoorbeeld dagelijkse rapportage per uur – ja, het komt voor – het kan u choqueren);
Hoeveel mensen werken er momenteel in het team? Zijn er plannen voor uitbreiding?
Wat is er met mijn voorganger gebeurd – waarom is hij weggegaan of vertrekt hij? Kunt u met hem praten?
Met welke moeilijkheden zult u te maken krijgen?
Hoe lang duurt het voordat ik op vakantie kan? Hoe is de vakantie in de unit georganiseerd? Moet ik bijvoorbeeld constant in contact zijn? En hoe wordt besloten wie u gaat vervangen?
Wees vooral voorzichtig en nauwgezet met de verwachtingen van uw baan als blijkt dat dit een nieuwe functie voor het bedrijf is. In dergelijke situaties komt het vaak voor dat de leider zelf niet echt heeft bedacht wat hij wil.

Een andere vraag die we aanbevelen om bij de manager na te vragen, is of hij van plan is lang in dit bedrijf te blijven. Als je “voor de leider” gaat, kan zijn plotselinge vertrek de afspraken die voor jou belangrijk zijn veranderen of je overgang helemaal ongepast maken. Je bent bijvoorbeeld gekomen om van deze persoon te leren en onder zijn leiding toffe projecten te doen (hij is een bekende expert in de branche), maar deze kans krijg je niet, want hij gaat zelf verhuizen naar een andere plek. Of de leider werft een team specifiek voor een nieuw project, maar overweegt nu een aanbod voor een andere job, waardoor het geen feit is dat dit nieuwe project, door hem bedacht, zal plaatsvinden.

Aanbevelingen. Let op hoe uw vragen worden beantwoord. Als het vaag, onjuist of uitgesloten is, zijn dit tekenen van mogelijke toekomstige problemen.

Wat moet u een HR-specialist vragen?
Een HR-manager is een persoon aan wie alle lastige vragen over inschrijving, bonusregeling, compensatiepakket kunnen worden gesteld. Bijvoorbeeld:

Hoeveel salaris staat er in de arbeidsovereenkomst?
Hoe en in welk tijdsbestek worden bonussen berekend? Hoe vaak worden ze niet betaald?
Waar is de toekomstige werkplek? Kan ik het nu bekijken?
Wat zit er in het compensatiepakket?
Aanbevelingen. Het is een rode vlag als er nogmaals geen duidelijk antwoord op uw vragen is. Dit betekent dat ofwel u iets niet wordt verteld, ofwel dat sommige vragen niet geregeld zijn.

Wat je vrienden moet vragen
Kijk naar uw sociale netwerken – misschien werken uw kennissen of kennissen van kennissen in het bedrijf waarmee u momenteel onderhandelt. Ze kunnen informele vragen worden gesteld om de wateren te testen. Vraag hen:

Wat vind je leuk aan jouw werk? Wat is er vervelend?
Welke leider is N?
Wat is uw bedrijfscultuur?
Aanbevelingen. Niet alle verhalen van vrienden mogen blindelings in geloof worden genomen. De praktijk leert dat alle mensen verschillend zijn en dat wat voor uw vriend (in) moeilijk of onaangenaam lijkt, voor u persoonlijk een neutrale factor is. Let alleen op feiten, niet op emotionele beoordelingen.

Wat moet je “googlen”
Vergeet een dergelijke methode van elementaire verificatie niet, zoals het zoeken naar beoordelingen over het bedrijf. Het is beter om ze voor het interview te zoeken. Ze geven geen 100% garantie, omdat ze in de regel zijn geschreven door mensen die het bedrijf al hebben verlaten. Als dezelfde feiten daar echter worden herhaald, is het de moeite waard hier aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld:

Vertragingen in lonen en correcte uitbetaling van bonussen.
Eigenaardigheden in de persoonlijkheid van de leider. Kom je bijvoorbeeld vaak reviews tegen van een bepaalde afdelingsleider (en daar vind je een baan), let hier dan op.
Bedriegen. “Grijs” ontwerp, systematische herzieningen, gratis stages – als je zulke momenten ziet, vraag het dan in ieder geval aan het team dat je inhuurt, direct tijdens het interview. Uit de eerste reactie kunnen tenminste enkele conclusies worden getrokken. En vraag uzelf af: bent u bereid risico’s te nemen en tijd te verspillen met een bedrijf dat u eerder in de steek laat?

https://vacatures.today/cat/Technical3.html

https://www.vindazo.be