Collectie frima
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe nauwkeurig zijn Game Based Assessments?

Er wordt veel nagedacht over hoe je het wervingstraject aantrekkelijker kunt maken voor de kandidaten. Gamification is daarmee een hot topic geworden onder werving en selectie. Dit is niet gek. De mogelijkheden lijken eindeloos en de ontwikkelingen volgen elkaar op de voet. Het is duidelijk dat we aan het begin staan van het integreren van gamification en game based assessment voor werving. 

Game based assessment als startpunt 

Het is niet vreemd dat game based assessment een van de eerste innovaties is op het gebied van werving en selectie. Een traditionele vorm van het sollicitatietraject en het vinden van de juiste kandidaat kan aanvoelen als een langdurig en stressvol traject. Niet alleen voor de werver, maar ook voor de kandidaat. Hoe kun je dit leuker maken en daarmee een goede weerspiegeling van het bedrijf weergeven? Door het in een spelvorm te gieten. Niet alleen is een game based assessment leuk, ook is aangetoond dat het ook werkprestaties kan voorspellen. Beter dan een cv of sollicitatiegesprek waarbij het makkelijker is om het verhaal rooskleuriger neer te zetten dan het in werkelijkheid is. Het helpt de werver, maar het draagt ook bij aan een positieve ervaring voor de kandidaat. 

Afhankelijkheden game based assessment 

Toch zijn er veel bedrijven die zich afvragen in hoeverre de game based beoordelingen goed en nauwkeurig zijn. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Omdat game based assessments aangepast kan worden op de wensen en behoeften van het bedrijf die het in wil zetten hangen hier een aantal afhankelijkheden aan vast. Zo is de nauwkeurigheid afhankelijk van wat het spel probeert te meten, hoe succesvol deze elementen zijn om te meten en of de resultaten werkprestaties kunnen voorspellen op een manier dat je er iets aan hebt. De vraag die hierbij gesteld moet worden is de kern wat een beoordeling validiteit geeft.

Fun versus validiteit

Game based assessment kunnen zo opgezet worden dat ze hetzelfde kunnen meten als met een traditionele pre-employment test. Hierbij moet je jezelf een belangrijke vraag stellen. Ligt de nadruk van de game based assessment meer op het leuke en fun element of op de betrouwbaarheid van de resultaten? Je maakt gebruik van een pre-employment test omdat je de kandidaat wilt selecteren die het beste past bij het bedrijf en bij de functie. Hoe leuk het spel ook is, als het geen betrouwbare informatie geeft over de werkprestaties, dan heeft het geen nut om dit te gebruiken in het wervingsproces. 

Beste voorspeller van werkprestaties

De cognitieve aanleg is de beste voorspeller van werkprestaties van elke wervingsfactor. Zo zijn tests voor iemand in dienst treed bij uitstek de beste manier geweest voor een werkgever om te meten over welke cognitieve vaardigheden iemand beschikt. Een cognitieve test zou zelfs twee keer zo voorspellend zijn voor de werkprestaties als interviews. Wanneer je kijkt naar het cv of werkervaring dan is een cognitieve test zelfs drie keer zo voorspellend. Daarom biedt cognitieve aanleg de meeste kansen wanneer het gaat om game based beoordelingen. 

Traditioneel versus game based assessment 

Zoals hierboven te lezen is kan een game based assessment nauwkeurig zijn. Hierbij is het belangrijk dat de game aan kan tonen dat ze dezelfde zeer voorspellende factoren meten als een traditionele pre-employment test. Zeker wanneer een game based assessment op een leuke, boeiende manier deze resultaten geeft, kan het een waardevolle tool zijn voor een bedrijf om te implementeren in het wervingstraject. Hoe veelbelovend het ook is, de traditionele manier van beoordelen zal niet snel verdwijnen. Game based assessments bieden de meeste waarde wanneer de ervaring van een kandidaat van groot belang is.

https://www.brainsfirst.com/game-based-assessment/