Collectiefrima

Een doorstart maken na faillissement is geen schande na het V&D en DA

Doorstart

Een doorstart na een faillissement is tegenwoordig schering en inslag. Het is voor bedrijven die in moeilijkheden verkeren vaak de enige mogelijkheid om te veel vet in één keer weg te snijden. Een reorganisatie gaat gepaard met ontslagen, maar ook veel ontslagvergoedingen. Zeker wanneer een onderneming onderdeel is van een groter geheel zoals V&D, dan is het voor de investeringsmaatschappij een rekensommetje en dan is het gebeurd. De stekker gaat eruit en vaak is er op voorhand al een ‘prepack’ opgestart. De curator die een mogelijk faillissement moet gaan afhandelen wordt al ingeschakeld voor het faillissement om een inventarisatie te maken. Je kunt je afvragen of dit een nette manier van zaken doen is. Neem het voorbeeld van de DA drogisterij. Binnen no time was er een doorstart. Het bijzondere is dat de overnemer familie is van de topman… Een kwaaddenkend mens zou hier toch enige rook zien of toch tenminste een slechte geur in de neus krijgen.

Toch is het ook voor een kleine ondernemer mogelijk om een dergelijk geregisseerd faillissement te laten uitvoeren. Anderen noemen het ook wel een geruisloos faillissement. Vaak wordt er eerst al een deal gemaakt met strategische leveranciers die maar zelden op papier komt te staan. De strategische leveranciers willen graag een betaling zien, omdat zij anders mee gaan in de boedel. In de praktijk houdt dit in dat zij kunnen fluiten naar hun centen. De preferente crediteuren komen eerst waarbij de belastingdienst nummer één is. Als daar en vervolgens bij de bank veel schulden zijn, dan is het voor de crediteuren een moeilijke zaak. En dan is het nog de rol van de curator, de moet worden betaald uit de boedel.

Hoe zit het met de medewerkers denkt u die worden getroffen met ontslag. Gelukkig wonen zij in Nederland en zijn goed beschermd. In andere landen kunnen ze fluiten naar hun achterstallig loon, maar in Nederland neemt het UWV de betaling van de laatste drie maandsalarissen over. Dus ook personeel wat op een bepaald moment niet meer betaald wordt, kan de stekker uit een onderneming trekken. Sterker nog zij moeten wel, want als de salarisbetaling langer dan drie maanden op zich laat wachten, dan schieten zij er financieel ook bij in. De meeste mensen in loondienst beschikken niet over al te veel financiële reserves om een gaat van drie maandsalarissen te overbruggen.

De vakbond kan in de periode naar een faillissement ook niet al te veel doen, dan de medewerkers adviseren. Een staking zou voor een eventuele overnemer van het in het moeilijkheden verkerende bedrijf kunnen afspringen.