Collectie frima
Image default
Toerisme

De stad van diamanten. Antwerpen

tourist antwerpen

Antwerpen wordt beschouwd als een van de meest luxueuze en welvarende steden van België. Na de 15e eeuw begon het zich in een razend tempo te ontwikkelen en werd het een belangrijke haven in de Noordzee. Hoewel het al snel werd ingehaald door Amsterdam, behield Antwerpen zijn invloed en vooral zijn status als Europees centrum voor het slijpen van diamanten.

Hier is echter een belangrijke correctie. Zoals u zich kunt voorstellen, zijn er in België helemaal geen diamantafzettingen. Aanvankelijk werden ze in India gekocht, en aangezien Antwerpen een havenstad is, was het transport van stenen geen probleem. Maar met de snit was alles een beetje gecompliceerder, omdat de juwelierszaak toen nog niet was ontwikkeld en daarom waren er maar weinig goede vakmensen.

Ja! In Antwerpen was en is er een diaspora van joden die met behulp van destijds unieke technologieën diamanten zo in diamanten veranderden dat er rijen van degenen die hen wilden volgen. En vandaag de dag is bijna iedereen die in deze havenstad juwelen verkoopt afstammelingen van de oprichters van de Antwerpse diamanthandel (ze lopen vaak met zijslotjes, in een keppel, in het algemeen hebben ze alle Joodse attributen bij zich). En zelfs de namen van juwelierszaken komen overeen met hun eigenaren – Itai Diamonds, Ilan Diamonds, David-sieraden, in het algemeen snap je het idee.

Er is een heel gebied in de stad waar de beste vriendinnen van meisjes worden verkocht, dat terecht het Diamond District (of Diamond Quarter) wordt genoemd. Het is interessant dat juweliers u direct bij het station ontmoeten en u vanaf de centrale straten een beetje naar rechts leiden, waardoor u de wereld van edelstenen binnengaat. Overigens kan de jaarlijkse omzet oplopen tot $ 50 miljard, wat de invloed van Antwerpen op de wereldwijde juwelenmarkt alleen maar bevestigt.

Tegenwoordig kun je naast diamanten ook robijnen, saffieren en smaragden vinden. Vaak kan een diamantplacer een gekleurde steen omlijsten en er zo ‘Antwerpse glans’ aan toevoegen (hoe zit het met diamanten in de hoofdstad zonder diamanten, nou?).

Naar mijn smaak verschilt het ontwerp van veel sieraden helemaal niet met de geest van de moderniteit, en is het enigszins (of misschien niet erg) moreel verouderd. Kopers rennen echter heen en weer, halen iets voor zichzelf of als cadeau.

En nu voor de prijzen. Ze variëren afhankelijk van het gewicht en de kwaliteit van de steen, dus er is voldoende ruimte om rond te dwalen. Voor 1,78 karaat geelgoud willen ze bijvoorbeeld 26.750 euro en in een winkel dichtbij 750 euro voor 0,43 karaat. U kunt voor bijna elke portemonnee een diamant kopen.

Bent u plots geïnteresseerd in het slijpen en polijsten van diamanten in Antwerpen, bekijk dan de korte documentaire “Diamond Dust”. Beter nog, kom zelf naar Antwerpen en koop die wereldberoemde diamant. Ik weet zeker dat hij op je wacht!

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html